Povećanje bezbednosti učesnika na internetu – opasnosti na internetu, kako ih izbeći i kako se od njih zaštititi

MICROSOFT UKAZUJE DA ONLINE KULTURA PONAŠANJA ČINI INTERNET BEZBEDNIJIM

Osim mrežne povezanosti internet nudi i brojne usluge korisnicima, a najčešće su:

 1. usluge informacija: WWW (World Wide Web je najraširenija usluga na internetu koja nam nudi različite teme – korisne, zabavne, informativne, ali i štetne sadržaje)
 2. usluge komunikacija su: e-mail –usluga razmene poruka e-pošte (Outlook Express, Webmail, Yahoo…), chat – razmena tekstualnih poruka u stvarnom vremenu (Yahoo!Messanger, ICQ, Skype…), blog – privatni online dnevnik i forum –razmena poruka putem web stranica
 3. razmena datoteka: FTP, BitTorrent
 4. društvene mreže: čine ih pojedinci međusobno povezani nekim zajedničkim interesom kao što je prijateljstvo, hobi, posao, škola… Povezanost se ostvaruje putem web stranica. Najpopularnije društvene mreže su Facebook, Twitter i MySpace.

Internet sadrži mnoštvo korisnih sadržaja, ali isto tako postoje i štetni i zlonamerni sadržaji. Među velikim brojem korisnika nalaze se i oni korisnici kojima je glavni cilj da nanesu štetu drugim korisnicima kao što je krađa podataka, uznemiravanje, finansijska šteta itd. Na Internetu je vrlo jednostavno sakriti svoj identitet što olakšava izvođenje štetnih radnji i otežava pronalazak zlonamernih korisnika.

Zavisno od tipa počinjenih dela, internet kriminal može biti:

 1. politički – sajber špijunaža, hakovanje, sajber sabotaža, sajber terorizam i sajber ratovanje;
 2. ekonomski – internet prevare, hakovanje, krađa internet usluga i vremena, piraterija softvera i baza podataka, sajber industrijska špijunaža, internet aukcije za prevare;
 3. proizvodnja i distribucija nedozvoljenih i štetnih sadržaja – dečja pornografija, pedofilija, verske sekte, širenje rasističkih i sličnih ideja i stavova, zloupotreba žena i dece;
 4. manipulacija zabranjenim proizvodima, supstancama i robama – drogom, ljudskim organima, oružjem;
 5. povrede privatnosti – nadgledanje e-pošte, spam, fišing, prisluškivanje, snimanje “pričaonica”, praćenje e-konferencija, cookies.

Ukratko štetni programi su oni kojima je glavni cilj da kompromituju računar i imaju mogućnost samostalnog širenja. Vrste štetnih programa su virusi, crvi, trojanski konji, a najčešći načini širenja su sumnjive web stranice, e-mail, prenosive memorije itd.

Kako da najlakše izbegnemo štetne programe:

 1. ne otvarati sumnjive web stranice, jer one najčešće sadrže zlonamerne sadržaje;
 2. ne koristiti piratske softvere;
 3. ne otvarati sadržaje za odrasle i online kockanje;
 4. ne otvarati priloge e-mail poruka od nepoznatih pošiljalaca;
 5. ne preuzimati datoteke od nepoznatih osoba putem instant messaging programa;
 6. voditi računa kada su u pitanju prenosive memorije – USB stickovi često sadrže viruse;

Potrebno je napomenuti da fajlove pruzimamo isključivo sa proverenih web lokacija.

Ukoliko želimo da se zaštitimo od štetnih programa potrebno je da:

 1. koristimo antivirus programe – štite računar od zlonamernih programa na osnovu definicija poznatih (Windows Defender);
 2. koristimo firewall – sprečava prenos nepropisnih ili neželjenih podataka preko mreže u računar, jer su zabranjeni od strane sigurnosne politike postavljene na mreži;
 3. redovno ažuriramo programske podrške, da koristimo stabilne verzije programa i redovno instaliramo sigurnosne nadogradnje;
 4. redovno koristimo Windows Update.

Alati za zaštitu dece na Internetu

Osim razgovora s decom i njihovog upoznavanja sa opasnostima interneta moguće ih je zaštititi i alatima koji kontrolišu na koji način oni koriste računar. Jednom instalirani alati štite decu od nepodobnih sadržaja i zlonamernih korisnika, tako što sprovode  filtriranje sadržaja kojima deca pristupaju i kontrolišu vreme boravka deteta na internetu. Filtriranje se zasniva na blokiranju pojedinih web stranica ili na blokiranju pristupa pojedinim neprimjerenim sadržajima. Moguća je kontrola korišćenja pojedinih programa na računaru (chat, igrice…). Osim blokiranja pojedinih sadržaja i programa, alati za porodičnu zaštitu omogućavaju i praćenje aktivnosti deteta na računaru, kao što su popis posećivanih web stranica i programa koji su pokretani, sadržaj komunikacije, kao i analiza razmenjenih e-poruka.

Microsoft Windows ima ugrađenu funkciju roditeljske zaštite, pa nije potrebna dodatna instalacija jer je alat uključen u operativni sistem. Dok je roditeljska zaštita uključena, korisnik vidi obaveštenje o tome u traci sa zadacima. Roditeljskim nadzorom na računaru možemo ograničiti vreme u kojem dete može koristiti računar i utvrditi koje igre i programe deca mogu koristiti, a koje ne.

Microsoft softver u borbi protiv vodećih uzroka Cyber kriminala.

Uz Microsoft softver možete uraditi više, koristeći pouzdane i proverene funkcionalnosti. Radi se o bezbednosti koja je u skladu sa svetskim standardima, bilo da radite iz kancelarije ili pristupate svojim podacima sa terena tj. mobilnog uređaja. Možete spavati mirno, znajući da Microsoft brine o tome da su vaši podaci na bezbednom. Microsoft originalni softver pruža automatske update-ove koji omogućavaju da vaši podaci budu bezbedni 24 sata. Sve ovo je praćeno budnim okom Microsoft inženjera, čija tehnička podrška vam je na raspolaganju za bilo kakva pitanja i informacije. Microsoft softver nudi ugrađen antivirus, antimalver i antispam koji vam omogućavaju da budete potpuno u toku sa industrijskim standardima kada su u pitanju pravila o privatnosti podataka, Microsoft Software License Terms, kao i vrlo važna stavka – izgradnja poverenja kod svih ostalih kompanija sa kojima sarađujete da se vaše poslovanje odvija prema najvišim standardima za bezbednost.

Windows 10: Omogućava vam pristup svim update-ovima i download-ovima koji su dostupni kako biste iz svog softvera izvukli najviše. To nam omogućava poboljšanu bezbednost, potpunu usaglašenost sa najnovijim pravilima i propisima i podršku za sve omiljene aplikacije.

Office 365: Office 365 nudi Cloud baziranu pretplatu koju je jednostavno uključiti u svoje svakodnevno poslovanje, bez potrebe za inicijalnim ulaganjima i sa mogućnošću preciznog mesečnog planiranja troškova. Bilo da radite u kancelariji, ili dok ste na putu, dobićete poznat, vrhunski skup alatki za postizanje produktivnosti. Office aplikacije, uvek najnovije verzije, omogućavaju da pratite, uređujete i delite sadržaj sa PC ili Mac računara odnosno iOS, Android ili Windows uređaja sa svima u realnom vremenu. Office 365 se ažurira, tako da uvek imate najnovije funkcije programa Word, Excel, PowerPoint i mnogih drugih. Sadrži alatke za timski rad! Uz 1 TB prostora za skladištenje po korisniku, imaćete mnogo prostora za datoteke. Pored toga, možete da delite sa osobama u preduzeću ili izvan njega, gde god da radite, kad god je to neophodno, zato što se datoteke skladište na mreži. A zahvaljujući HD video deljenju sadržaja sa više učesnika i deljenim kalendarima uvek ćete biti usklađeni sa timom.

Uz visok standard bezbednosti zaštitite svoje poslovanje uz pravi softver i eliminišite rizik.

U želji da se međusobno poštovanje i razumevanje postave kao standardi online komuniciranja, na Dan sigurnijeg interneta Microsoft je pokrenuo Izazov kulture ponašanja na internetu.

Za više informacija o rizicima interakcija na internetu, kao i o načinu na koji ih možete sprečiti i izbeći, pogledajte blog post, Žaklin Bušer, glavnog oficira za online bezbednost u Microsoftu.

Predrag Jovanović

Računajte na računare

Ostavite odgovor